Flådekommentator Troels Kløvedal

Troels Kløvedal er på samme tid en både ligefrem og sammensat person, og det gør ham spændende. Få kan som han tryllebinde en forsamling med sine beretninger fra verdenshavene om springende fisk, hvide palmestrande og skønne kvinder. Med sit skib ”Nordkaperen” har han flere gange været Jorden rundt, og oplevelserne er omsat i foredrag og en stribe roste bøger.

Som sømanden, der ikke kan finde ro, er også Troels Kløvedal hele tiden på udkig efter nye opgaver. De seneste tre og et halvt år har han skabt en række film om den danske flådes historie gennem 500 år. Serien vises i øjeblikket på DR1 mandag aften som optakt til markeringen af flådens store dag den 10. august i år.

I flere år har Troels Kløvedal befundet sig i Christian IV's, Niels Juels og Tordenskjolds univers. Han fortæller levende om flåden, mandskabet og de mange afgørende slag, og hans konklusion er, at uden flåden havde der ikke været et Danmark.

Den gamle eventyrer befinder sig godt i det maritime univers, og nogle vil uden tvivl finde det overraskende, at flåden havde kig på netop Troels Kløvedal til at berette historien.

Kontreadmiral Nils Christian Wang, der er chef for Søværnets Operative Kommando, bad i 2006 over en frokost i Århus Bugt Troels Kløvedal løse opgaven. Wang har aldrig lagt skjult på, at flåden ønskede en sømand og en fortæller, og det indskrænkede kandidaterne.

Troels Kløvedal husker, at der under frokosten allerede lå et udkast til en kontrakt på bordet.

»Jeg tænkte: De mener det åbenbart alvorligt, så vi måtte hellere kridte banen op. Jeg spurgte Wang, om han var klar over, at det var en gammel militærnægter, han sad overfor. ”Ja, Troels. Jeg ved alt om dig,” svarede han. Det glemmer jeg aldrig.«

Troels Kløvedal formede sine holdninger i en tid, da Halfdan Rasmussen skrev sit digt ”Noget om helte”:

Livet er en morgengave,

sjælen er et pilgrimskor./

Der står krokus i min have,

der står øller på mit bord./

Under himlen hænger lærken som et fjernt bevinget frø,/

for en lærke tænker hverken på at kæmpe eller dø.

Tanker om helte
Vi møder Troels Kløvedal på Sydfyn. Han holder ferie til søs med familien i den del af landet, hvor den senere søhelt Peter Willemoes blev født.

Troels Kløvedal, der så længe har arbejdet med historien, bliver forbløffet, da han bliver bedt om at nævne tre helte fra flåden.

Han gør det, og mere om dem senere, men næste dag kommer der en mail om heltene.

»Jeg har jo slet ingen helte blandt folk, der skyder med kanoner ..!,« skriver han og fortæller, at hans helte er mennesker, der hjælper andre, tit i det skjulte.

»Det er civilister som Peter Freuchen, den franske flyvemaskinedigter Saint-Exupéry og højskolefolk som Hal Koch og Grundtvig.«

Der er også langt fra fire uger i Vestre Fængsel i 1963, fordi man er militærnægter, til slaget på Reden den 2. april 1801.

Helten fra Kongedybet
Troels Kløvedal, der gennem hele livet også har demonstreret sit mod i farlige situationer med ”Nordkaperen”, vover sit bud på tre af flådens helte:

Den første er Peter Willemoes, der for Kløvedal symboliserer det nye menneske og den nye tid. 17 år gammel har sekondløjtnant Peter Willemoes fra Assens kommandoen over Det Gernerske Flådebatteri nr. 1 ved slaget på Reden. Trods hård beskydning holder ”helten fra Kongedybet”, som Willemoes blev kaldt, sin stilling, selv om han ligger lige over for den berømte Nelson.

Danskerne taber, men Willemoes er helten, og da han senere går i land, er en jævnaldrende Grundtvig med til at hylde ham.

At de to var sammen, optager Troels Kløvedal.

De mødes igen i salen på Tranekær på Langeland, efter at Willemoes i 1807 har organiseret flytning af soldater fra Slesvig til Sjælland via Langeland og Lolland

»Der holdes en fest, som der fortsat tales om på egnen. Willemoes er også en løve på dansegulvet udover, at han er det på kanondækket. Grundtvig kan ikke være med. Begge er forelskede i fru Constance Leth fra Egeløkke.

De konkurrerer om hendes gunst, men Grundtvig sætter sig og tudbrøler, for han kan godt se, at den går ikke.

Året efter omkommer Willemoes, da Danmarks sidste linjeskib ”Prins Christian Frederik” falder i et engelsk baghold ved Sjællands Odde.

Han begraves ved Odden Kirke, og Grundtvig skriver digtet på stenen ”De snekker mødtes i kvæld på hav.”

Det er ikke den eneste gang, Grundtvig skriver om Willemoes. Da han i 1837 holder foredrag på Borchs kollegium i det indre København og omtaler sit forhold til Willemoes, begynder publikum bagefter spontant at synge Grundtvigs populære sang om Willemoes ”Kommer hid, I piger smaa”.

Det er begyndelsen på den danske højskoletanke,« fremhæver Troels Kløvedal.

Andre helte
Som de to andre helte nævner Troels Kløvedal admiral Herluf Trolle, der grundlagde kostskolen Herlufsholm, og admiral A. H. Vedel, der under Besættelsen gav ordre til sænkning af flåden den 29. august 1943.

Det er historien, der optager Troels Kløvedal. Både danmarkshistorien og verdenshistorien og det mysterium, at vi er her nogle få årtier.

Han har altid gjort sig tanker om tilværelsen. Lige fra dengang, han var lærling på Helsingør Værft og brugte tiden i bunden af skibet på at læse den ene spændende bog efter den anden. Det var verdenslitteraturen, han slugte. Siden kom han i handelsflåden, og da han vendte hjem, tog han et års ophold på Krogerup Højskole, inden en årelang karriere i kulissen på forskellige teatre og filmproduktioner ventede. Han lærte kunsten at lave film, og det kommer ham til gode i serien om flåden, hvor han både er tilrettelægger, fortæller og producent. Troels Kløvedal begyndte siden at sejle. Han skrev i 30 år om rejserne med ”Nordkaperen” i Morgenavisen Jyllands-Posten og er fortsat en af landets mest benyttede foredragsholdere. Selv pointerer han, at han på teatrene lærte respekten for publikum.

»Troels, De har skaffet babysitter. De har taget sporvognen. Det skal være godt hver aften,« sagde Bodil Udsen.

Det er hele denne ballast i tanken, der har gjort Troels Kløvedal til det menneske, han er.

Som 67-årig ser han de ting, som netop gør hans beretning om flåden til meget mere end krudt og kugler. Flåden får således stor kredit for sin medvirken i mange videnskabelige ekspeditioner.

Serien er imponerende. Troels Kløvedal understreger, at han har fået enestående hjælp af flådens folk, og derfor har han også bestemt, at hver enkelt ansat som tak skal have et eksemplar af den dvd med serien, der udgives senere.