Sygehusklovn - Kirsten Cenius

::Kirsten Cenius - børneteaterskuespiller - foredragsholder::

Flere flyvende regnorme og springmus

Sygehusklovnen Karla, alias Kirsten Cenius forvandler balloner til flyvende regnorme og springmus fulgt af forventningsfulde børne-øjne. Hun fejrer sammen med børnene på Børneafdelingen på Næstved Sygehus, at hun lige har fået en stor check af arrangørerne af Bazar de Næstved. Nu er der råd til masser af ballondyr.

- Vi kan se, at Karla gør en forskel. Derfor vil vi gerne støtte hendes virke på Børneafdelingerne på Næstved Sygehus og Nykøbing F. Sygehus, siger Birgitte Grejsen Møss, indehaver af Næstved-butikken Møss’n, og familiekonsulent Karina Wrang Truelsen, der arrangerede Bazar de Næstved den første søndag i januar.

De cirka 1500 besøgende på Bazar de Næstved er alle med til at støtte sygehusklovnen. Indtægter fra entré, lotteri og fotografering med Star Wars-figurer samt tilskud fra sponsorer - Super Best i Østergade Næstved, Næstved Hudplejeklinik, Møns Bank og Holte Vinlage - er samlet sammen til en check på 47.516 kroner.

- Bazaren bliver en tilbagevendende begivenhed den første søndag i januar. Næste gang dobbelt så stort, men måske under et andet navn. Så støtter vi et nyt velgørende formål, siger Birgitte Grejsen Møss.

Dette års modtager, sygehusklovnen Karla, arbejder en dag om ugen på Børneafdelingen i Næstved og en dag om ugen i Nykøbing F. Så er der larm og ballade på gangene. Det er børnene, der griner.

- Det er sjovt at være på arbejde, når Karla er her, siger ledende oversygeplejerske Kirsten Holgersen.
- Bag sminken gemmer sig en professionel skuespiller, selv om det bare ligner skæg og ballade. Karla er professionel som os andre og hjælper os med at arbejde i børnehøjde.

Sygehusklovnen Karla alias skuespiller Kirsten Cenius vil kun svare på spørgsmål uden den røde næse. Døren lukkes bag os, for børnene må absolut ikke se og høre hende uden rød næse og klovnestemme.

- At være Karla er et hårdt job. Det kræver 100 procents nærvær, og du er på hele tiden, siger Kirsten Cenius.
- Jeg bliver glad af at være Karla, men også imellem nedtrykt, fordi der er så mange børn, der er syge. Det bedste er, når Karla er i stand til at hjælpe børnene gennem noget, der er rigtigt svært. Som at få en slange ned i halsen for at få maven undersøgt. Karla spejler børnenes følelser. Hun viser, at det er i orden at være bange - og når man er to, der er bange, er alting lidt lettere, siger Kirsten Cenius.

* Nærvær, lindring og sæbebobler - min vej til hospitalsklovnen Karla
Kirsten Cenius fortæller om sit arbejde som hospitalsklovn og om de begivenheder i livet, der har ført hende fra scenernes projektørlys til konsultationsværelserne og hospitalsstuerne på sygehusene i Næstved og Nykøbing Falster.